"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

2013: έτος «Ευρωπαίου Πολίτη»

 

 

 

2013: έτος Ευρωπαίου Πολίτη (Χ.Ν., 10-1-13)

 

 

ΤΟ 2012 είχε ανακηρυχθεί από τους Ευρωπαίους ως έτος «για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη των Γενεών»! Το μαθαίνουμε εκ των υστέρων, διότι ως μνημονιακή χώρα κι ως Ελληνες, μάλλον παραμένουμε εκτός ευρωπαϊκού «κάδρου»! Η δε φετινή χρονιά -το 2013- θεωρείται και προβάλλεται ως «Ευρωπαϊκό έτος Πολιτών»!

Και των ανέργων πολιτών άραγε;

ΚΑΠΟΙΟΙ φαίνεται πως μας εμπαίζουν: διότι, αν οι ανακηρύξεις αυτές ποικιλώνυμων «ετών» δεν γίνονται για το θεαθήναι ή για να τις καρπώνονται ορισμένοι μόνον Οργανισμοί, τότε θα έπρεπε η χώρα μας να απολάμβανε, κατά το κρίσιμο 2012, της  ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και να είχε σωθεί νωρίτερα.

ΠΙΟ ΑΠΛΑ, να μην είχε αφεθεί να φτάσει εδώ που έφτασε, με «ανήκεστο» οικονομική βλάβη. Μήπως όμως και οι ηλικιωμένοι Ελληνες/Ευρωπαίοι δεν θα έπρεπε να είχαν διατηρήσει στοιχειωδώς πιο ανθρώπινους και αξιοπρεπείς όρους επιβίωσης από αυτούς που τώρα έχουν, αφού κι αυτοί «γιόρταζαν»;

…ΑΛΛΑ, τον ρατσισμό των «άλλων Ευρωπαίων και δη των Γερμανών» απέναντί μας, τον νιώσαμε για τα καλά στο πετσί μας, κατά τη διάρκεια της βαριάς οικονομικής κρίσης: είτε με δηλώσεις στελεχών και υποβαθμίσεις, είτε με υβριστικά δημοσιεύματα στον Τύπο και ωμές απειλές.

ΕΚΤΟΣ και αν, σήμερα, οι ιθύνοντες της Ε.Ε. αντιλήφθησαν, μέσω της ελληνικής κρίσης, πως υπάρχουν και… πολίτες στην Ευρώπη! Οχι, δηλαδή, μόνον αριθμοί, στατιστικές, τράπεζες, οικονομικά μεγέθη και ευρώ.

ΕΜΕΙΣ, ως «πολίτες» της Ευρώπης, οφείλουμε να απαιτήσουμε «πανευρωπαϊκή» κατοχύρωση και σεβασμό των δικαιωμάτων μας. Ωστε να μην έρχεται ο κάθε αποτυχημένος ή τυχάρπαστος πολιτικός να μας τα στερεί για διάφορους  λόγους. Οτι οι πολίτες της Ε.Ε., επίσης, δικαιούνται να μετακινούνται ελεύθερα στις χώρες της Ενωσης κι ότι έχουν και υποχρεώσεις για τις οποίες δεν μπορούν να επικαλούνται άγνοια.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ας γίνει κατανοητό, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «άρχουσι» ανθρώπων (πολιτών) οι οποίοι δεν μπορούν να ανέχονται να καταδυναστεύονται από οικονομικά κέντρα ξένα προς το ουμανιστικό ιδεώδες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Κι ότι η «Ευρώπη των Πολιτών» δεν είναι Ουτοπία, αλλά μια πορεία που πραγματώνεται με ή χωρίς τη βούληση των πολιτικών…

Στ.Γ.κ., www.stcloris.gr

 

…και η ανεργία:

» Από τις πρώτες ειδήσεις του νέου έτους, η παρακάτω: «Στο 26% ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2012, σημειώνοντας αύξηση 0,7 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Αύγουστο – και αύξηση 7,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011». Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Eurostat, στις Βρυξέλλες (8.1.13).
Με δεδομένο ότι οι άνεργοι στη γηραιά ήπειρο ξεπερνούν τα 18 εκατομμύρια (με ένα 24% να είναι νέοι), είναι φανερό πως η περίφημη Ευρώπη των… λαών απομακρύνεται ως όνειρο των εμπνευστών της. Γίνεται Ευρώπη του στυγνού κεφαλαίου, του «καλού» Βορρά και του «κακού» Νότου, των «εργαζομένων» και των «τεμπέληδων»!
Πιο απλά, επιδιώκεται ουσιαστικά η κυριαρχία θετικών και αρνητικών στερεοτύπων λαών, αλλά και η θεοποίηση της ιδεολογίας του κέρδους. Με μόνο μέλημα την όσο το δυνατόν… φθηνότερους εργάτες στον Νότο και την όσο το δυνατόν υψηλότερη οικονομική ωφέλεια για τους πολίτες του Βορρά.
Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε