"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικροπολιτικά και αβάσταχτα (Χ.ν., 9-5-19)

 

 

 

 

Μικροπολιτικά και αβάσταχτα

 

 

 

DHMARXEIOXANIWN copy

 

 

– (H διαχείρηση των κοινών). Την επιδιώκουν -και καλά κάνουν- πάνω από 1000 Χανιώτες και Χανιώτισσες με τη συμμετοχή τους ως συμβούλων στις δημοτικές εκλογές και την Περιφέρεια. Αλλά τα λεγόμενα “κοινά”, στα Χανιά είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας: οξυμένο κυκλοφοριακό (ειδικά τα καλοκαίρια), κακό οδικό δίκτυο Κρήτης, μέσα μαζικής μεταφοράς (εντός και εκτός αστικών κέντρων), θλιβερή κατάσταση πεζοδρομίων, παράνομο και προκλητικό παρκάρισμα, ελλιπής καθαριότητα, πρόβλημα αστέγων, αδέσποτα, μη αξιοποίηση εγκαταλειμμένων δημόσιων κτηρίων, μη σεβασμός στις θέσεις πάρκινγκ των ΑμΕΑ κ.λπ. Οσο για την Περιφέρεια τα προβλήματά της έγιναν γνωστότερα με τις τελευταίες κακοκαιρίες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Επομένως και οι μέλλοντες “άρχοντες” της Τ.Α. θα έχουν να αντιμετωπίσουν «τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου»! Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον κατά τη θητεία τους, να λυθούν ορισμένα από τα παραπάνω προβλήματα: αυτό θα είναι κέρδος για όλους μας.

– (Οι προεκλογικές παροχές). Είναι απορίας άξιον, πώς και από πού, σε κάθε προεκλογική περίοδο, βρίσκονται… λεφτά για να γίνονται παροχές! Αν και όλοι γνωρίζουμε πως εδώ και 8 χρόνια είμαστε ένα κράτος χρεόδουλο, ξαφνικά ακούμε για παροχές εδώ κι εκεί! Αναρωτιόμαστε και πάλι πού θα βρεθούν τόσα λεφτά; Θα πουν ορισμένοι καλόπιστα πως είναι η χρηστή διαχείρηση των οικονομικών που έφερε (θα εννοούν την άγρια… φορολόγησή μας) το υπερπλεόνασμα! Καμιά αντίρρηση! Αλλά, από πού ως πού ονομάζουμε «παροχή» μια υποχρεωτική μερική επιστροφή (λόγω δικαστικών αποφάσεων) παράνομων περικοπών συντάξεων και μισθών; (…) Κι αν αυτές οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα είναι περιστασιακές και όχι μόνιμες, δεν θα θεωρηθούν καθαρά ψηφοθηρικές; Δεν θα είναι έτσι άλλο ένα προεκλογικό -παλαιοπολιτικό- τέχνασμα με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου των αναποφάσιστων; Δεν θα επιβεβαιώνουμε ότι ως λαός παραμένουμε μια «ιδιάζουσα περίπτωση», ενώ και οι πολιτικοί μας είναι πάντα αδιόρθωτοι; (Στ.Γ.Κ.)

 

——————————

 

Πάλι ο Περιφερειακός Τύπος στο στόχαστρο!

 

(εικόνα Marius Markovic)

03-1

 

«Με αφανισμό απειλείται ο Περιφερειακός Τύπος της χώρας, όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.), ο οποίος εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες καθημερινές εφημερίδες της ελληνικής επαρχίας»
(Χ.ν., 7-5-2019)

ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, η έντυπη εφημερίδα περνάει μεγάλη και παρατεταμένη κρίση, όπως και όλοι μας. Περισσότερο πλήττεται ο επαρχιακός Τύπος που δεν έχει ερείσματα σε κόμματα, επιχειρηματίες «χορηγούς» ή «εργολάβους των ειδήσεων» αφού συνήθως η έκδοση μιας τοπικής εφημερίδας αποτελεί προσωπικό μεράκι ορισμένων εραστών της δημοσιογραφίας και της αλήθειας. Αλλά, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, ο περιφερειακός Τύπος θεωρείται «αποπαίδι» της κρατικής ενημέρωσης, γι’ αυτό και οι ποικίλες κρατικές ενισχύσεις προς αυτόν (κρατικές διαφημίσεις, ανακοινώσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.) είναι μηδενικές.

ΣΗΜΕΡΑ, όπως επισημαίνεται από τον Σ.Η.Π.Ε. (7-5-19), το κράτος επιβάλλει «νέα αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών στον εκδοτικό κλάδο, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται οικονομικά, ειδικά οι επαρχιακές εφημερίδες, και να «υποθηκεύεται η αναγκαία μετάβαση των επιχειρήσεων Τύπου στη νέα εποχή». Αν συνυπολογίσουμε και τις συνεχείς καταργήσεις (κατά τα μνημονιακά χρόνια) όσων ευνοϊκών ρυθμίσεων υπήρχαν, όλα αυτά δεν απειλούν με εξαφάνιση ακόμη και «υγειών» εφημερίδων και φυσικά και των εργαζομένων σ’ αυτές;

ΣΕ ΜΙΑ εποχή που τείνουν να κυριαρχήσουν «οι ψευδείς ειδήσεις» που συνήθως εκπορεύονται άνωθεν και διοχετεύονται έντεχνα μέσω των «κοινωνικών δικτύων», νομίζουμε πως η έντυπη εφημερίδα είναι η μόνη που παραμένει αναγκαία για τον πολίτη, ώστε να διασταυρώνει μια πληροφορία για την αλήθειά της.

Η (ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, αντί να προστατεύσει τον πολίτη από κάθε πηγή fake news που πληθύνονται στο διαδίκτυο, και να ενισχύσει τον έντυπο Περιφερειακό Τύπο ώστε να έχει «σωστά ενημερωμένους πολίτες», δείχνει με τη στάση της να επιδιώκει το κλείσιμο και των ελάχιστων εφημερίδων της Περιφέρειας. Ισως, επειδή είναι το μόνο μέσο που παρέχει ακόμη «έγκριτη», «έγκαιρη» και «έγκυρη» ενημέρωση, τουλάχιστον στα τοπικά θέματα.

ΑΝ, ΛΟΙΠΟΝ, στόχος των κυβερνώντων είναι η «μονοδρόμηση» της πληροφόρησης των πολιτών με το «γονάτισμα» και του εναπομείναντος περιφερειακού Τύπου, μέσω της βαριάς φορολογίας, τότε μάλλον έχουμε πρόβλημα δημοκρατίας. Οπότε θα πρέπει και οι πολίτες να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση. Σε άλλες χώρες ο περιφερειακός Τύπος ενισχύεται ποικιλοτρόπως (συνήθως με οικονομικές επιχορηγήσεις) από τις κυβερνήσεις: για να ακούγεται και η φωνή της Περιφέρειας. Εδώ, απλά καλούμαστε να ψηφίσουμε, κοντά στα άλλα και για τη δημοκρατία στην… Ευρώπη. (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε