"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Καιροσκόποι αποδέκτες της… απεύθυνσης

 

 

 

 

ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΤΗΣ «ΑΠΕΥΘΥΝΣΗΣ»

Ο ΛΑΟΣ ανέκαθεν απεχθανόταν τους «γυρολόγους» της πολιτικής, τους οποίους ονομάζει και «Ο.Φ.Α.» (=Όπου Φυσά ο Άνεμος!) Και φυσικά, δεν τους ψηφίζει, εκτός κι αν έχει στενό συγγενικό δεσμό μ΄ αυτούς ή κάποιο οικονομικό συμφέρον!

 

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ, λοιπόν, πόσοι ανταποκρίθηκαν στην «απεύθυνση ενός πλατιού καλέσματος» προς τον «προοδευτικό χώρο», όπως θα τον ήθελε ο κ. Τσίπρας για να διασφαλίσει την «ηγεμονία» του; Παρουσιάστηκαν ένας λησμονημένος παλαιοπασόκος, ο Στέφανος Τζουμάκας, η πασίγνωστη κα Ρεπούση, ένας άλλοτε «φέρελπις» της πασοκικής παράταξης, ο Ραγκούσης, ένας Μωραΐτης και άλλα «απομεινάρια» της χθεσινής μέρας.

 

ΑΛΛΑ, και ένας Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, που κατέληξε να είναι πρόεδρος ενός κόμματος-σφραγίδα, αφού το σύνολο των οπαδών του… αποτελούν ουσιαστικά και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ! Σε τι μπορούν να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ οι «προσχωρήσαντες» ΔΗΜΑΡιώτες και Πασόκοι, όταν ο κόσμος γνωρίζει τη «λεοντή» που προσπαθεί να φορέσει η «αριστερά», ώστε να αλωθεί ο πάλαι ποτέ «προοδευτικός χώρος»!

 

ΠΟΣΟ Κεντροαριστεροί μπορούν να θεωρηθούν όλοι αυτοί που περιπτωσιακά «πλαισιώνουν» σήμερα τον κ. Τσίπρα;  Δεν αγωνίζονται άραγε, για μια «καρέκλα» που δεν τη βλέπουν αλλού; Όσο για τη «διεύρυνση» της Κεντροαριστεράς, ε, «μια κουβέντα είπαμε»! Καλές μεν είναι οι «γέφυρες», καλοί και οι «γεφυροποιοί» αλλά να αντέχουν να σηκώνουν μεγάλα βαριά ονόματα και να έχουν διάρκεια στο χρόνο!

 

ΤΕΤΟΙΕΣ προσχωρήσεις δεν προσθέτουν τίποτε στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε δίνουν «ώθηση στην κοινωνία προς τα εμπρός». Αντίθετα, εκνευρίζουν τους πραγματικούς αριστερούς του κόμματος που βλέπουν κάποιους τυχάρπαστους «παρείσακτους» να παίρνουν καίριες θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, όλη αυτή η «φιέστα» στο Γαλάτσι, σε καμιά περίπτωση δεν δημιουργεί την αίσθηση στο λαό ενός «προοδευτικού μετώπου» απέναντι στη Νέα Δημοκρατία- γενικά στο λεγόμενο «συντηρητισμό». Το παιχνίδι έχει χαθεί προ πολλού για το κυβερνών κόμμα, άσχετα αν ορισμένοι δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

——————————-

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-Υπάρχουν μνημεία στα Χανιά που, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μας, είναι ιστορικού χαρακτήρα για την πόλη και εκφράζουν έναν πολιτισμό που πέρασε. Εφόσον δε σεβόμαστε τη… διαφορετικότητα, οφείλουμε να τα διατηρήσουμε συντηρώντας τα. Ο μιναρές της εικόνας (φωτό, 1) βρίσκεται πίσω από την παλιά βιοτεχνία εσωρούχων «Μαλινάκης» και από ό,τι φαίνεται τείνει μάλλον να καταρρεύσει. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το Δήμο για τη διάσωσή του; Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τι λέει επί του θέματος;

 

 

-Η κα Βάσω, «η ζωγράφος της πόλης», δεν υπογράφει -δεν χρειάζεται- τα έργα της! Αυτό που την ενδιαφέρει, όπως ομολογεί, είναι να διώξει την ασχήμια και το μαύρο από  όπου μπορεί. Και να δώσει μια νότα χρώματος και αισιοδοξίας, πάλι όπου μπορεί. Η… χάρη της δεν αρκέστηκε στην Κορνάρου. Παρέλαβε και την Σφακίων στην οποία σε πολλά σημεία έχει δημιουργήσει μικρά αριστουργήματα (φωτό, 2). Ιδίοις μάλιστα εξόδοις! Οι εικόνες της εντυπωσιάζουν όχι μόνο χρωματικά, αλλά και θεματικά. Η φιλοζωία της είναι εμφανής, όπως και η αισιοδοξία που θέλει να μεταδώσει στον κάθε περαστικό, οχούμενο ή πεζό. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αξιολογούν την καλαισθησία ως ένα απαραίτητο στοιχείο μιας κοινότητας ανθρώπων.

 

 

 

- Χρόνια τώρα τα δυο φουγάρα της παλιάς ΑΒΕΑ (φωτό, 3) υψώνονται… υπερήφανα σε ένα χώρο αναξιοποίητο που τμήμα του κατέληξε να είναι μάλλον δημόσιο πάρκινγκ. Το 5ο Γυμνάσιο Χανίων (Νέα Χώρα), με την Α΄ Ομάδα δημοσιογραφίας του, είχε λάβει μέρος στο Διαγωνισμό Μαθητικού Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» (2018): είχε διερευνήσει σε εργασία του, με τίτλο «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ΑΒΕΑ» όλες τις παραμέτρους αξιοποίησης του χώρου. Μάλιστα στην έρευνα είχε πάρει μέρος κι ο νυν δήμαρχος Χανίων που είχε μιλήσει για τα δυο φουγάρα και τις ενέργειες του Δήμου για την ανακήρυξή τους μέσω του ΚΑΣ (Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιολογίας) σε νεότερα μνημεία της βιομηχανικής περιόδου στα Χανιά.

 

Από τότε, ουδέν νεότερον… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Ειρωνικός στη διάθεσή του, φίλος αναγνώστης μάς επισημαίνει:

«Με Ραγκούση και Τζουμάκα, η «απεύθυνση» έγινε πλάκα»!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ (adhm.)

 


Σχολιάστε