"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Χανιά-δυο εβδομάδες μετά (Χ.ν., 14-3-19)

 

 

 

 

ΧΑΝΙΑ-Δυο εβδομάδες μετά

  • «Νέα κατολίσθηση βράχου στα Τεμένια» (Χ.ν., 13-3-19)

1.-Παρά τις προσπάθειες των συνεργείων της περιφέρειας και των Δήμων, η κατάσταση στο ύπαιθρο, μετά την καταιγιστική και αιφνίδια νεροποντή των 25 και 26 Φεβρουαρίου καθώς και με τις τωρινές (12-13/3), ελάχιστα φαίνεται να βελτιώθηκε. Κατολισθήσεις χωμάτων και βράχων, πτώσεις παλαιών οικιών υπάρχουν και θα υπάρχουν. Οι δε καταγραφές των ζημιών πρέπει να είναι διαρκείς. Σε ό,τι αφορά το κόστος επανορθώσεων -κατά την εκτίμηση της Περιφέρεια- ανέρχεται πάνω από τα 200 εκατ. €. στην Κρήτη.

 

Η κατάσταση εφεξής θα είναι ρευστή. Δεν ξέρουμε, αν έχει εκπονηθεί νέο Πρόγραμμα οργάνωσης για την «Προστασία του Πολίτη» από φυσικές καταστροφές ή βρίσκεται σε ισχύ μόνο το παλιό. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τι θα συμβεί στο ενδεχόμενο νέας κακοκαιρίας! Τα σκουπίδια μόνο που κατέβασαν στη θάλασσα οι υδάτινοι όγκοι περνώντας από ανέλεγκτα ή μπαζωμένα ρέματα σε κατοικημένες ή όχι περιοχές, φανέρωσαν σε όλο της το μεγαλείο  την μεταπολιτευτική ελληνική κακοδαιμονία μας.

 

2.-Στην πολιτική η «πρώτη φορά» αριστερή κυβέρνηση που σήμερα στηρίζεται ουσιαστικά από ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων «ανεξάρτητων» καιροσκόπων, έκανε -και κάνει- «φιλότιμες» προσπάθειες (είναι και προεκλογική περίοδος) να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των Χανιωτών: έδωσε-και δίνει- υποσχέσεις για αποζημιώσεις! Κάπου όμως, σε τέτοιες βιβλικές καταστροφές, δεν θα έπρεπε να διοχετεύονται αμέσως ποσά από τα υπερπλεονάσματα που δίνονται αλλού;

 

Το χειρότερο είναι ότι οι πολιτικοί μας σπανίως  κάνουν την αυτοκριτική τους. Ακόμη κι όταν υπάρχουν νεκροί (Μάνδρα, Μάτι ή γρίπη), το ανευθυνοϋπεύθυνο κυριαρχεί στη νοοτροπία τους. Στο δικαστικό πόρισμα για το Μάτι, με τους 100 νεκρούς, φάνηκε ξεκάθαρα το αλαλούμ ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών. Έπρεπε να γίνει μήνυση από πολίτες που είχαν θύματα, για να διερευνηθεί σε όλο το βάθος η αβελτηρία, και η αδιαφορία εν πολλοίς, των υπηρεσιών και αρχών. Σήμερα, «λαμβάνουν όνομα» οι ευθύνες, ώστε να λέμε «υπάρχουν Δικαστές εις τας Αθήνας!». Ωστόσο, ούτε μια παραίτηση δεν σημειώθηκε, ούτε αναδείχθηκε το φιλότιμο ως αρετή των… πολιτικών μας, ούτε και είδαμε μια πράξη ευθιξίας! Το να αναλαμβάνει η κυβέρνηση, προσωπικά ο κ. Τσίπρας, την πολιτική ευθύνη ενός μαζικού «εγκλήματος» (με 100 θύματα), δεν μετριάζει ούτε την πράξη ούτε και τον αριθμό των νεκρών.

 

Η εξουσία, βλέπετε, τρέφει τον εγωισμό των Ελλήνων πολιτικών, ο εγωισμός τον κυνισμό κι αυτός με τη σειρά του την απόλυτη αδιαφορία: «εγώ θα διορθώσω την κατάσταση;», λένε από μέσα τους και πάνε παρακάτω! Αλλά, ως πότε…; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η… «απεύθυνση» (sic) του κ. πρωθυπουργού ένθεν κακείθεν προς άγραν στελεχών ενόψει των επερχόμενων πολλαπλών εκλογικών μαχών, εκτός του ότι με τη «γλώσσα» που χρησιμοποιούν οι νέο-αριστεροί δηλώνουν ασχετοσύνη με τη σωστή χρήση των λέξεων, εκφράζει και μια αγωνία για τη μη δυνατότητα επικοινωνίας πια με το λαό. Τι θα πεί… απεύθυνση;

 

Έτσι, μετά το άγχος που προκάλεσε η απόπειρα διαμέλισης του ΚΙΝ.ΑΛ. και η αποτυχία της, η νέα κατάσταση σηματοδοτεί την απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος επιχειρεί τουλάχιστον να διατηρήσει την εσωτερική του συνοχή. Διαλύοντας μάλιστα «άκομψα» τους ΑΝΕΛ και προσεταιριζόμενος τη ΔΗΜΑΡ, αποσπώντας κι απ΄ τους δυο μερικά «απομεινάρια» βουλευτών, είναι ακόμη σε θέση να κυβερνά, διαχειριζόμενος προσεκτικά την ελεύθερη πτώση του.

 

Σίγουρα ο λαός προτιμά ένα αμιγές κόμμα με σαφή ιδεολογία και πρόγραμμα. Άραγε, στις τόσο πονηρές μέρες μας, είναι δυνατόν ένα κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις εκλογές (2015) με φανταχτερό «αριστερό πρόσημο», να προβαίνει σε ταχύτατες οβιδιακές μεταμορφώσεις; Είναι δυνατόν ένα «αριστερό» κόμμα να χρησιμοποιεί παλαιά «εφθαρμένα» υλικά άλλων κομμάτων; Κι ακόμη, πώς αλλάζεις την ιδεολογική φυσιογνωμία ενός κόμματος, με πρόσωπα που δεν έχουν την αποδοχή της κοινωνίας σου;

 

Σε ποιους θα απευθυνθεί -με… απεύθυνση!- η κυβέρνηση, τη στιγμή που οι ψηφοφόροι των άλλων παρατάξεων έχουν πολύ πιο σταθερές πολιτικές αξίες από αυτούς; Ο λαός έχει απομακρυνθεί από τα παλιά «ωραία» συνθήματα του προκυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ -που αποδείχθηκαν «φρούδα λόγια» στην πράξη! Μπορεί ο λαός να ξαναεμπιστευθεί, μετά το «ξεπούλημα» της Μακεδονίας-αν υπήρχε χρόνος ίσως και του Αιγαίου ή της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου- ένα κόμμα που δεν αφουγκράζεται την αγωνία ενός λαού, που δεν διαβάζει την ιστορία αυτού του λαού και δεν σέβεται την ετυμηγορία του;

 

Βλέπετε, δεν έχουμε μόνο καταρρεύσεις και κατολισθήσεις στη διάρκεια απρόσμενων φυσικών καταστροφών στη χώρα, έχουμε και κυβερνώντων κομμάτων τα οποία αποκλίνουν επικίνδυνα από την αρχική τους ιδεολογία. (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε