"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Δημοσιογραφία και πολιτικοί…

 

[Από ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ-Αυστραλία, 21-9-18)

https://neoskosmos.com/el/dialogue/opinion/

23-9-18

 

Είναι από τις στιγμές που ο δημοσιογράφος αισθάνεται ένα δέος, αντιλαμβανόμενος ότι ο μικρός αγώνας που κάνει (εν προκειμένω για να σταματήσει το εθνικό έγκλημα της εκχώρησης στο Υπερταμείο των δανειστών, των μνημείων της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς) προσελκύει την προσοχή μιας παγκόσμιας προσωπικότητας. Η δική μου στιγμή ήταν χθες, όταν παρέλαβα προσωπική επιστολή επί του θέματος, του θαλερού «αιώνιου έφηβου» Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται, τολμώ να πω, για μια στεντόρεια κραυγή διαμαρτυρίας για τη μέσω των Μνημονίων απεμπόληση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την εκχώρησή τους στους ξένους δανειστές. Ο ίδιος δηλώνει δικαιωμένος – το είχε εκφράσει, ως φόβο, πριν από μερικά χρόνια, σε μια συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Την μεταφέρω, ως έχει, γιατί αποτυπώνει με τρόπο ρεαλιστικό την καθαρή, πέρα από σκοπιμότητες πολιτικές ή άλλες, «ανάλυση» του Μίκη για το τι έχει επισυμβεί στη χώρα. Και εκτιμώ ότι θα θαυμάσετε και εσείς την αγωνιστικότητα και τη νεανική ορμή που αποπνέει.

«Αγαπητέ κ. Παπαχρήστο,

Επειδή σας εκτιμώ ιδιαίτερα, αφήνω κατά μέρος την συνήθειά μου να μη μιλώ ποτέ δημοσίως για τον εαυτό μου και σας παραπέμπω στην ομιλία μου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου πριν μερικά χρόνια, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκα στην επερχόμενη εκποίηση του πολιτιστικού μας πλούτου καταλήγοντας ότι κινδυνεύει να παραχωρηθεί ακόμα και η ίδια η Ακρόπολη!

Ηταν μια πρόβλεψη που στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας υποχρεώθηκε να υπογράψει την εκχώρηση της εθνικής μας αυτοτέλειας και του εθνικού μας πλούτου, πράγμα που δεν συνέβη με τις υπόλοιπες χώρες που έχουν αντιμετωπίσει Μνημόνια και έχουν ήδη επανέλθει στη δημοσιονομική κανονικότητα.

Με τα Μνημόνια που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή, έχουμε δεμένα τα χέρια μας, αφού εμείς μόνοι μας απεμπολήσαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και κυρίως το δικαίωμα σε μια ανάπτυξη που να βασίζεται στον εθνικό μας πλούτο. Υπόγειο και υποθαλάσσιο. Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει ανακηρύξει την ΑΟΖ και που δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο, που ως φαίνεται, είναι πολύ μεγάλος.

Αυτό ακριβώς αποκάλυψε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Μπάτσης ύστερα από έρευνες σε όλη την Ελλάδα με το βιβλίο του για την εκβιομηχάνιση της χώρας. Το οποίο περιέργως εξαφανίστηκε, ο δε συγγραφέας του εκτελέστηκε μαζί με τον Μπελογιάννη!

Βλέπετε, το χέρι των άσπονδων φίλων μας είναι πολύ μακρύ. Αλλά όταν κάποιος έχει το ελάττωμα να είναι συνθέτης, αυτά που λέει είναι παραμύθια, που οι «σοφοί» μας τα βαφτίζουν «σενάρια συνωμοσίας».

Ας μου επιτραπεί εδώ να θυμίσω ότι όλα τα κατά καιρούς «παραμύθια» του συνθέτη έχουν επιβεβαιωθεί πολλά χρόνια πριν οι «αρμόδιοι» τα ανακαλύψουν, που συνήθως τα ανακαλύπτουν όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Με εκτίμηση και αγάπη,

Μίκης Θεοδωράκης
Αθήνα, 21.9.2018»


Σχολιάστε