"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

O απρόβλεπτος κ. Ερντογάν… (Χ.ν., 24-4-180

 

 

 

 

Ο ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ…

-ΠΟΛΥ σωστά η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε  ως «απαράδεκτη» κάθε αναφορά σε ανταλλαγή ή συμψηφισμό των δυο συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών για αθέλητη παραβίαση των συνόρων στον Έβρο, με τους οκτώ Τούρκους αντικαθεστωτικούς που ζήτησαν εκουσίως άσυλο στη χώρα μας.

ΕΞΟΦΘΑΛΜΗ η παράνομη απαίτηση για συμψηφισμό «ανταλλαγών»! Ανταλλαγές «ομήρων» ή και πληθυσμών γίνονται μόνο σε περιπτώσεις πολέμων και κατόπιν διεθνών συνθηκών ή διακρατικών συμφωνιών. Συμψηφισμοί και μάλιστα με το «έτσι θέλω» (Ερντογάν), μόνο από δικτατορικά καθεστώτα απαιτούνται. Σε καμιά δε περίπτωση δεν συμβαίνει να γίνονται συναλλαγές ανόμοιων πραγμάτων. Μόνο αν υπερισχύσει ο φόβος του μικρότερου (Ελλάδα) απέναντι στον μεγαλύτερο (σε όγκο, Τουρκία), είναι δυνατή η παράβαση αυτού του διεθνούς-και φυσικού- δικαίου. Μια τέτοια ιταμότητα είναι αδύνατον να ισχύσει στην Ελλάδα του σήμερα.

ΑΛΛΑ κι ο   ΠτΔ, ο  κ. Παυλόπουλος, σε σχετική αναφορά του, είπε τα εξής: «Ευπρόσδεκτη η δήλωσή του (Ερντογάν, για «ειρηνική επίλυση των προβλημάτων»), μόνο που ξεκαθαρίζουμε ότι οι προθέσεις δεν αρκούν. Οι καλές προθέσεις δεν αποτελούν βάση φιλίας, τα έργα αποτελούν βάση φιλίας… Ευχόμαστε να συμβαδίσουν. Το λέω αυτό, γιατί αν αποδόθηκαν σωστά αυτά τα οποία είπε (ο Ερντογάν), υπήρξε μία απαράδεκτη σύνδεση ανάμεσα στους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας, με Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα ζήτησαν άσυλο και με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, τους εδόθη άσυλο».

ΣΤΗΝ πολιτική, αλλά και εν γένει στη ζωή, όπως λέει κι ο Αριστοτέλης, τίποτε δεν είναι πιο άδικο (άνισο) από το να συγκρίνεις (εξισώνεις) ανόμοια πράγματα… (Στ.Γ.Κ.)

…ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

-ΚΑΤΑ την άποψή μας, αυτές οι παλινδρομήσεις του Ερντογάν έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία. Οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα αποτελέσουν δίκοπο μαχαίρι για τον ίδιο και τη δεκαπενταετή διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα του.

 

ΓΙΑ το περιοδικό Spiegel, «η απόφαση του Ερντογάν να προκηρύξει εκλογές και να μην περιμένει μέχρι το φθινόπωρο του 2019, είναι δείγμα αδυναμίας και όχι δύναμης. Ο Πρόεδρος καλεί τους πολίτες στις κάλπες όχι για να επεκτείνει τις εξουσίες του, αλλά για να προλάβει μια μεγαλύτερη διάβρωση των εξουσιών του! Το AKP και το MHP –τα δύο κόμματα εξουσίας- μπορεί τον Απρίλιο του 2017 να προκήρυξαν δημοψήφισμα με στόχο την εισαγωγή ενός προεδρικού συστήματος που θα δίνει ακόμη περισσότερες εξουσίες στον Ερντογάν, ωστόσο από τότε η κατάσταση στη χώρα χειροτέρευσε…»

 

ΤΑ πάντα, λοιπόν, όπως έλεγε ο Μπρεχτ, τα ρυθμίζει η οικονομία. Και η οικονομία της Τουρκίας, με τη ρήξη της χώρας με τις ΗΠΑ (λόγω κουρδικού) και την Ε.Ε. (λόγω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) δεν πάει καθόλου καλά. Η τουρκική λίρα κατρακυλάει, οι επενδυτές απομακρύνονται από τη χώρα, ενώ κι ο πληθωρισμός σημειώνει άνοδο. Οι συγκρούσεις του Ερντογάν σε πολλά μέτωπα απομάκρυναν και τον τουρισμό. Αυτό που έμεινε είναι οι εθνικιστικές κορόνες για το Αιγαίο (για εσωτερική κατανάλωση) και η απομόνωση της χώρας που άλλοτε ήταν το χαϊδεμένο παιδί της Δύσης. Εξάλλου, δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ο Πούτιν θα διατηρήσει τη «λυκοφιλία» του με τον Ερντογάν. Η μεγαλομανία έχει το τίμημά της. Έτσι, τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία θα δείξουν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για όλους. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΤΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ

-ΕΝ αρχή ήν οι «ωραίες κυρίες»: περιποιημένες, φρεσκο μακιγιαρισμένες, πλυμένες, λαδωμένες! Παρήλασαν στους άδειους (επί τούτου) κεντρικούς δρόμους των κυριακάτικων Χανίων με … ταχύτητες (1) της εποχής τους. Ναι! Το 9ο «σιρκουί» Χανίων (22/4), με τα παλιά αμάξια ήταν επιτυχημένο, θαυμαστό και αξιοπερίεργο. Ειδικότερα η «κυρία με τα κίτρινα», ετών 89, (Peugeot, 201B, Κοκολογιάννηδες) εντυπωσίασε (1) με τη χάρη, τα χρώματα αλλά και την ευκαμψία της!

 

 

-ΚΑΙΡΟ είχαμε να δούμε τόσα λυκόπουλα συγκεντρωμένα μαζί στο πάρκο «Ειρήνης και Φιλίας των λαών». Η άνοιξη της νιότης στα πιο ωραία χρώματά της: το κίτρινο (στολή) και το πράσινο (καπελάκι) (φωτό, 2).

 

Με κυρίαρχο στοιχείο την ενδιαφέρουσα δράση τους για την ανακύκλωση με σύνθημα «Βάλτε σε κύκλο, ανακύκλωση τώρα»! Μας θύμισαν πως η ανακύκλωση είναι ένα τρόπος ζωής που πρέπει εφεξής να υιοθετήσουμε για να σώσουμε τη γη μας. Ενθαρρυντική, συνεπώς, η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δυτικής Κρήτης και μακάρι να γίνονται περισσότερες δράσεις και για άλλα θέματα ευαισθητοποίησης των μικρών παιδιών. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 


Σχολιάστε