"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Στρατιωτικές επιθέσεις και αλήθεια (Σχόλια, Χ.ν., 17-4-18)

 

 

 

 

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ AΛΗΘΕΙΑ

ΤΟ πρωτο θύμα κάθε πολεμικής επιχείρησης – γνωστό από παλαιοτάτων χρόνων- είναι η αλήθεια. Τη «ντύνει» κάθε αντιμαχόμενη πλευρά όπως τη βολεύει. Μέσω δε του διαδικτύου, σήμερα, το κατασκευασμένο ψέμμα (fake news), η συσκότιση και η σύγχυση τρέχουν με αστραπιαία ταχύτητα σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη.

ΤΑ παραπάνω είναι μια παγματικότητα, απότοκος κάθε «ιστορικού» γεγονότος, ώστε να περνάει στο λαό το «μήνυμα» που θέλει η κάθε νικήτρια εξουσία. Αλλά παγκόσμια είναι και η αμφισβήτηση της «αλήθειας».

ΕΤΣΙ, σχετικά με την «επιτυχία ή αποτυχία» της προχθεσινής (13/4) συντονισμένης επίθεσης των Αγγλογαλλοαμερικανών στη Συρία, «αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες για τον αριθμό των πυραύλων που αναχαιτίστηκαν από τα συριακά και ρωσικά συστήματα αεράμυνας». Οι μεν ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα (15/4) πως αναχαιτίστηκαν 71 από τους 103 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αμυντική εμπλοκή ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Υπογραμμίζεται δε με έμφαση (από τους Αμερικανούς) ότι τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήταν αναποτελεσματικά, σε μεγάλο βαθμό!

…ΑΠΟ τα ελάχιστα δείγματα «μοντέρνας» κυνικής διαχείρησης του θανάτου, τα παραπάνω και αφορούν στην έναρξη μόνο μιας πολεμικής επιχείρησης… Φαίνεται ξεκάθαρα πως η προπαγάνδα αποτελεί μέρος κάθε είδους πολέμου. Ουσιαστικότερα δε, αυτό που ενδιαφέρει Ρωσία και Δύση είναι η δοκιμή των όπλων «νέας γενιάς» (πυραύλων), η αποτρεπτικότητα και η αποτελεσματικότητά τους. Όχι οι άνθρωποι/θύματα.

ΟΣΟ για την «αλήθεια» των προθέσεων (εξάλειψη χημικών), αυτή θα προκύψει πολλά-πολλά χρόνια αργότερα και μόνο «ανασκάπτοντας» στα αρχεία της κάθε πλευράς. Όπως γίνεται πάντα με την «αληθινή ιστορία» των γεγονότων. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

-Η ήπια αξιοποίηση των παλιών κατασκηνωτικών κτηρίων των Αγίων Αποστόλων, είναι όχι μονον αίτημα  των μαθητών των σχολείων της περιοχής, αλλά και της κοινωνίας. Δεν θα είναι βιασμός του περιβάλλοντος, αν γίνει μια λογική αναμόρφωση χώρου και κτηρίων που δεκαετίες παραμένουν, λες, ένα βομβαρδισμένο τοπίο: μια εικόνα που δεν συνάδει με τον υπέροχο περιβάλλοντα χώρο.

 

-Με «βομβαρδισμένο» περίπου τοπίο μοιάζει επίσης η εικόνα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, στην περιοχή της παιδικής χαράς  (φωτό, 1).

 

Ειδικά, όταν βρέχει, όλος ο χώρος της παιδικής χαράς γεμίζει νερά (κούνιες) οπότε αχρηστεύεται πλήρως και ο σκοπός της κατασκευής της, αφού γεμίζει λακούβες. Μήπως ο Δήμος θα πρέπει να ανακατασκευάσει το όλο έργο;

-Μπλοκαρισμένο προχθές Κυριακή (15/4) το κέντρο των Χανίων. Αδειανό από αυτοκίνητα και γεμάτο από μια σφύζουσα νεολαία ντυμένη στο πορτοκαλί χρώμα (φωτό, 2). Επιτυχημένος, λοιπόν, κι ο 3ος Μαραθώνιος με πολλές συμμετοχές όλων των ηλικιών. Ένα Σαββατοκύριακο για «ξεσκούριασμα» σωμάτων, μακριά από καφετέριες.

 

Αλλά και για αγωνιστικές επιδόσεις. Ευχάριστο το ότι ο Μαραθώνιος έγινε στη μνήμη του Ειρηναίου Γαλανάκη, του αξιολογότερου ιεράρχη που είχαν μεταπολεμικά τα Χανιά, αλλά και στη μνήμη του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη (10 χιλμ.). Το σημαντικότερο για μας ήταν ότι υπήρχαν και υποαγώνες 5 και 2,5 χιλιομ. για τις νεότερες και πολύ μικρές ηλικίες… Μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία που ελπίζουμε να εξακολουθήσει να υπάρχει και να γιγαντώνεται κάθε χρόνο. Τόσο για την ψυχοσωματική υγεία των Χανιωτών, όσο και για την προβολή της πόλης. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Το ακούσαμε κι αυτό! «Εάν στο σπίτι σας μπουν εγκληματίες, κάντε πως κοιμάστε…»!

Να, μια βολική οδηγία-υπεκφυγή που έδωσε η Αστυνομία (και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη (sic) κ. Νίκος Τόσκας), έπειτα από το περιστατικό του 88χρονου που πυροβόλησε τους διαρρήκτες που μπήκαν στο σπίτι του, για να τον ληστέψουν!

 

Υπάρχει συνταγματική προστασία οικογενειακού ασύλου; Υπάρχει υποχρέωση της αστυνομίας για τη φύλαξή του; Αν όχι, για ποιο λόγο η «αυτοάμυνα» του ατόμου/θύματος  να θεωρείται έγκλημα, ενώ η επίθεση του ληστή/θύτη να υποβαθμίζεται στο «δεν βαριέσαι»;

 

Μήπως, οφείλουμε «να κάνουμε πως κοιμόμαστε» και σε κάθε παραβίαση των Τούρκων, που λυμαίνονται τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε