"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Oi αναταράξεις(σχόλια, «Χ.ν., 3-4-18)

 

 

 

 

ΟΙ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ!

ΣΕ πρόσφατες δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να ασχολούνται με την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ παράλληλα έκανε την εκτίμηση ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δύο μήνες, εν όψει των εκλογών στην Τουρκία του Ερντογάν! Και όλα αυτά ενώ κλιμακώνονται  οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, φέρνοντας πολύ κοντά την πιθανότητα ενός καλομελετημένου «ατυχήματος»στο Αιγαίο ή αλλού, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην περιοχή.

 

ΑΠΟ τα παραπάνω –και όχι μόνο- είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν εναρμονίζεται ούτε με συμμαχίες (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.), ούτε με διεθνείς Συνθήκες (Λωζάννη), πολύ δε περισσότερο με «αυστηρές συστάσεις» της Ε.Ε. Εδώ που τα λέμε, με το προσφυγικό, ο Ερντογάν είναι σε θέση να απειλήσει σοβαρά τους πάντες, πρώτα την Ελλάδα, έπειτα την Ευρώπη.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ δείχνει και τη φανερή αδυναμία (ή σκόπιμη παράβλεψη;) της Ε.Ε. Ο κ. Ντούσκ είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως «αν με ρωτάτε εάν επιτεύχθηκαν λύσεις ή συμβιβασμοί με τον Ερντογάν- η απάντηση είναι “όχι”»! Οπότε αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής πως η Ε.Ε. είναι δέσμια σε πολλά των Τούρκων. Γι αυτό και (ξανα)συνεχίζει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία για το προσφυγικό! Ο φόβος, ή τα συμφέροντα, φυλάει τα έρημα…

 

ΤΑ παραπάνω, κατά την άποψή μας, συνιστούν σοβαρότατο επιπλέον λόγο να μην εφησυχάζουμε, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και λαός. Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και, έστω και την τελευταία στιγμή, να εκπονήσουμε ένα όχι διακομματικό αλλά εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των τουρκικών απειλών. Οι Τούρκοι ψάχνουν για «Κερκόπορτα» και αλίμονο αν τους την παραχωρήσουμε…(Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ!

  • «…εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου· τη δε ημέρα τη εβδόμη σάββατα Κυρίω τω Θεω σου» (Μία από τις 10 εντολές του Κυρίου)

 

ΚΙ ΟΜΩΣ! Και η Κυριακή 1η του Απρίλη-χωρίς να είναι ψέμα αυτό!-υπήρξε άλλη μια εργάσιμη μέρα για τα Χανιά! Η διάβρωση των εργατικών νόμων που κάποτε προέβλεπαν διεθνώς τις Κυριακές ως ημέρες «ανάπαυσης» (αργίες), μάλλον αποτελεί παρελθόν.

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αυτή των «εργατών» («δίκιο είναι, το δίκιο του εργάτη»!) και γενικά του «εργαζόμενου» λαού θα συνεχίσει την ίδια τακτική στήριξης των μεγαλοεργοδοτώναφού το άνοιγμα της Κυριακής ευνοεί κυρίως αυτούς. Ακριβώς ότι έκαναν και οι προηγούμενες «νεοφιλελεύθερες» κυβερνήσεις. Η μία Κυριακή στην αρχή του χρόνου έφερε τις 7 κι αυτές με τη σειρά τους έφεραν τις 32 σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Επόμενος στόχος; Η πλήρης κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που κατακτήθηκε με πολλές θυσίες και αίμα.

 

ΚΑΙ όχι μόνον αυτό. Αν προσέξτε τα μεγάλα supermarkets που έχουν συνεχή ωραρια ή part-time απασχόληση, απολύουν πολύ ευκολότερα σήμερα τους υπαλλήλους τους, αφού η ανεργία πάντα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας. Έτσι προσλαμβάνουν με χαμηλότερους μισθούς, με ημιαπασχόληση, με εκ περιτροπής εργασία, με συμβάσεις εργασίας ακόμα και (1) μιας ημέρας, με εντατικοποίηση της δουλειάς, με 4ώρα ή 5ωρα τις Κυριακές κ.α.

 

ΟΛΑ τα παραπάνω δεν συνιστούν τη νέα «αριστερή κανονικότητα» της ζωής μας, στην οποία ούτε οικογένεια μπορεί να δημιουργήσει κανείς (έχουμε μεγάλη αύξηση των διαζυγίων, λόγω μη σταθερής εργασίας ή ανεργίας), ούτε και να έχει ισορροποιημένη ψυχοσωματική ζωή.  Το να μιλάς για … καθαρή έξοδο στις αγορές, δεν φαίνεται να είναι όνειρο … εαρινής νυκτός; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΠΕΡΙ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΚΟΝΗΣ

Ήλθε για να μείνει. Όπως ακριβώς κι οι απειλές του Ερντογάν. Εννοούμε την για πολλοστή φορά «επίσκεψη» της αφρικανικής σκόνης.  Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο επίτιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, είπε πως τα επόμενα χρόνια το κλίμα θα αποσταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο και η εναλλαγή των ακραίων φαινομένων θα είναι πιο συχνή! Ως αποτέλεσμα αναμένονται και περισσότερες μεταφορές σκόνης από την αφρικανική ήπειρο. «Υπάρχουν ενδείξεις», τόνισε, ότι «θα αυξηθεί η συχνότητα μεταφοράς της σκόνης. Μέχρι τώρα δεν έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι έχει αυξηθεί ήδη η μεταφορά. Πάντως, επειδή τα ακραία φαινόμενα αυξάνουν παγκοσμίως νομίζω ότι πρέπει να αναμένουμε πως και η μεταφορά της σκόνης θα αυξηθεί και αυτή σε συχνότητα». Και πρόσθεσει ότι μέχρι το καλοκαίρι αλλά και πέραν αυτού πιθανότατα θα βρεθούμε αρκετές φορές αντιμέτωποι με σύννεφα σκόνης… Όλα τα είχαμε (φόροι, ανεργία, περικοπές, επιθετικότητα «γειτόνων»), η μονιμότητα της αφρικανικής σκόνης μας έλειπε. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε