"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τα ΤΟΜΥ Χανίων (Τοπικές Μονάδες Υγείας) (Χ.ν., 27-2-18)

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΑ ΤΟ.Μ.Υ  (Τοπικές Μονάδες Υγείας)

ΓΙΑ κάθε καινούργιο θεσμό που δημιουργείται από την πολιτεία, καλόν είναι να γίνεται συνεχής και όσο το δυνατόν λεπτομερέστερη ενημέρωση του λαού, για το σκοπό και το έργο που καλείται να επιτελέσει ο νεοπαγής θεσμός.

ΟΧΙ να έχουμε αποσπασματική ενημέρωση, ούτε μόνο μια φορά, αλλά για αρκετό διάστημα, ώστε να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις και προστριβές στις γραμματείες με το κοινό, για τα δικαιολογητικά εγγραφής στο νέο θεσμό.

Ο ΚΟΣΜΟΣ σήμερα- τουλάχιστον κάποια μερίδα του λόγω οικονομικής δυσπραγίας -έπαψε να αγοράζει εφημερίδα, ούτε παρακολουθεί τοπικά κανάλια και διαδίκτυο.

 

ΕΤΣΙ, «20 μέρες μετά τα εγκαίνιά τους», θεωρούμε απόλυτα σωστό  το να ενημερώνεται εκτενώς το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας (Χ.ν., 23-2-2018) για τις 2 μονάδες ΤΟΜΥ, με άντληση πληροφοριών από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης: πληροφορίες, λοιπόν, για τα «όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι» σχετικά με το τί είναι και πώς λειτουργούν τα ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), για το πού ακριβώς βρίσκονται (χώρος του παλιού νοσοκομείου Χανίων, Καποδιστρίου και Δραγούμη), τις ειδικότητες και το ωράριο των γιατρών, τις υπηρεσίες που προσφέρονται κ.ά.

ΕΠΕΙΔΗ πρόκειται για θεσμό πρωτοποριακό («οικογενειακός γιατρός») και ιδέα προηγούμενων κυβερνήσεων, η άποψή μας είναι ότι η (εκάστοτε) πολιτεία έχει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε τα ΤΟΜΥ Χανίων να επανδρωθούν από ικανό προσωπικό. Για να λειτουργούν οπωσδήποτε σε 24ωρη βάση. Βλέπετε,  οι ασθένειες δεν γνωρίζουν «ρεπό» ούτε έχουν ελεύθερα «Σαββατοκύριακα». (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΟΝΟΤΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-ΣΕ λίγο μπαίνουμε στην άνοιξη. Σωστά ο Δήμος ξεκίνησε το κλάδεμα των δέντρων στις κεντρικές- και όχι μόνο- οδούς της πόλης. Καλόν όμως είναι να αρχίσει και κάποια περιποίηση των κήπων και των πάρκων της πόλης, στα οποία (φωτό, 1) ο χειμωνιάτικος καιρός, η αφροντισιά και η αμέλεια άφησαν τα ίχνη τους.

 

 

-Η ΠΛΑΤΕΙΑ Αγοράς, εκτός από σημείο αναφοράς για Χανιώτες και ξένους επισκέπτες, εκτός από σημείο εκκινήσεως ποικίλων αγώνων, πολλές φορές γίνεται και πεδίο … ατραξιόν! Όπως αυτό της φωτογραφίας μας (φωτό, 2): ένα στιγμιαίο υπαίθριο ξύρισμα! Με το φως της ημέρας και πιθανόν με τα κουρεία κλειστά λόγω Κυριακής, κυρίως δε με την έλλειψη χρημάτων και χρόνου, το «υπαίθριο κουρείο» στήνεται γρήγορα και μάλλον δουλεύει καλά! Σωστά λέγεται πως τα πιο απλά πράγματα στη ζωή δεν κοστίζουν τίποτε, και είναι… δωρεάν!

 

 

-ΠΑΛΙ σε λίγο αντιμέτωποι με τα φορολογικά υπερβάρη. Αρχίζουν όπου νά’  ναι και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί –το στίψιμο των τραπεζών! Οι πιο παλιοί θα θυμούνται πώς πίεζαν τους πελάτες τους οι (προ κρίσης) τράπεζες χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον, για να τους πείσουν να πάρουν «καταναλωτικό» ή «στεγαστικό» δάνειο ή πιστωτική κάρτα, για «αγορές και ψώνια» σε όλον τον κόσμο! Χωρίς λεφτά! Κι όσοι βέβαια υπήρξαμε ευκολόπιστοι, σήμερα πληρώνουμε ακριβά εκείνη την απρονοησία μας, αφού τα μεν δάνεια έγιναν «κόκκινα» τα δε σπίτια μας βγαίνουν κι αυτά σε πλειστηριασμό…

 

Ο φιλελεύθερος καπιταλισμός που βιώνουμε, μπορεί να παρέχει ελευθερία κινήσεων, αλλά ποτέ του δεν είναι «υγιής» καπιταλισμός. Στις σχέσεις του αυτό που κυριαρχεί είναι το κέρδος η δε απληστία είναι η κινητήρια δύναμή του. Έτσι, οι μεν χώρες στις διεθνείς τους σχέσεις δεν γνωρίζουν «φιλίες» (ή έχουν «λυκοφιλίες»), ούτε φυσικά «συμμαχίες» (μάλλον συγκυριακές). Γνωρίζουν έναν αφέντη: το συμφέρον. Δέστε μόνο τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που προσπαθούν η μια να καταπιεί την άλλη, δέστε και τις τράπεζες σήμερα που κοιτάζουν να βγάλουν κι από τη μύγα ξύγκι (φωτό, 3). Κανείς μας, δυστυχώς, τότε που έπρεπε, δεν είχε εκείνο το «στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα», ώστε να αποφύγουμε τραγωδίες και κλεισίματα επιχειρήσεων και σπιτιών. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Η πολιτική των Τούρκων είναι γνωστή: ποτέ τους δεν διαπραγματεύονται μόνο για ένα συγκεκριμένο θέμα! Ενεργούν έτσι ώστε σε κάθε καινούργια διαπραγμάτευση να προσθέτουν καινούργιες απαιτήσεις. Το έκαναν με τα Ίμια, το κάνουν με την Κυπριακή ΑΟΖ, θα το κάνουν πολύ σύντομα με Θράκη και Αιγαίο. Δάσκαλός τους ο Καραγκιόζης: «Τα δικά μου δικά μου, και τα δικά σου πάλι δικά μου!»

 

Κι εμείς, «μοιραίοι και άβουλοι», ζητάμε τη βοήθεια της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, αντί να έχουμε, δεκαετίες τώρα φροντίσει για μια σταθερή κοινή εθνική εξωτερική πολιτική!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε