"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Δικαιοσύνη α λα ελληνικά! (Χ.ν., 20-2-18)

 

 

 

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Α ΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

 

ΠΟΛΛΑ λέγονται για τους νόμους στην Ελλάδα, όπως ότι έχουμε απ΄τους καλύτερους νόμους! Πιθανόν… Όμως έχουμε κι απ΄τις μεγαλύτερες α-νομίες και παρανομίες στον κόσμο, αφού νόμοι υπάρχουνε μεν, αλλά δεν εφαρμόζονται. Ή, εφαρμόζονται επιλεκτικά. Σε πολλούς συμπολίτες υπάρχει η πεποίθηση πως «όσο η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει ή να επιβάλλει τα αυτονόητα της ζωής μας, άλλο τόσο θα έχουμε πολυνομία και ασυδοσία!» Κι όπου υπάρχει πολυνομία αυτό δεν σημαίνει, άραγε, και άδικο κράτος;

 

ΔΕΝ νομίζω να έχουμε ανάγκη από άλλους νόμους. Αρκεί να εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι. Εφαρμόζονται; Όχι βέβαια, αν κρίνουμε από όσα –μέχρι σήμερα- γίνονται. Οι νόμοι στην Ελλάδα παρομοιάζονται με ιστό αράχνης: τα μεγάλα έντομα τον διατρυπούν, περνούν και φεύγουν, ενώ τα μικρά πιάνονται στον ιστό της και «καταβροχθίζονται».

 

ΟΧΙ ότι έχουμε έλλειψη ικανών και σοφών δικαστών. Ίσα-ίσα, η ελληνική δικαιοσύνη είναι περήφανη για το έργο της (το έχει αποδείξει πολλές φορές), όταν αφήνεται να λειτουργήσει χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, πολλές φορές συμβαίνει το αντίθετο με τη Δικαιοσύνη, αφού μια από τις πρώτες ενέργειες κάθε κυβέρνησης είναι η έμμεση καθυπόταξη των δικαστικών αρχών  σε κομματικές εντολές και επιθυμίες. Οι –εκάστοτε- υπουργοί Δικαιοσύνης, πιεζόμενοι (;) «άνωθεν», ή ενεργώντας εκ πεποιθήσεως, προβαίνουν σε πράξεις που προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα (υπόθεση Κουφοντίνα), έστω κι αν εφαρμόζoνται «κατά γράμμα» κάποιοι νόμοι…

 

ΑΛΛΑ, η άκρα δικαιοσύνη (summum jus), δεν οδηγεί στην άκρα αδικία (summa injuria) πολλές φορές;

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ «Novartis», ένα διεθνές φαρμακευτικό σκάνδαλο με εμπλεκόμενα και πολλά  πρώην κυβερνητικά ημέτερα στελέχη, θα δοκιμάσει την παρο΄θσα κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν θα έχουμε επικυριαρχία μιας κομματικής σκοπιμότητας («εξόντωση πολιτικών αντιπάλων») ή απονομή μιας σωστής δικαιοσύνης. Θυμηθείτε μόνο τί έγινε επί Κ. Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με το σκάνδαλο Κοσκωτά («βρόμικο» 1989), την εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ σ΄αυτό και την πρόθεση Ν.Δ. και Συνασπισμού να «εξοντώσουν» πολιτικά τον Ανδρέα! Δεν τους βγήκε! Ο λαός αντιλήφθηκε την… ειλικρίνεια των κατηγόρων και, με τις πρώτες εκλογές (1993), επανέφερε τον Ανδρέα στην κυβέρνηση. Γι αυτό και οι περισσότεροι σήμερα, είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, σε ό,τι αφορά το ποιους, πώς, πότε και με ποια σκοπιμότητα θα διεξαχθούν οι δίκες. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

 

Τόσο  η  Κυριακή της Τυρινής (18/2),  όσο  και  η Καθαρά  Δευτέρα (19/2) που πέρασε,  είναι  ημέρες ανάταξης σκέψεων αλλά και πλούσιου φαγητού και πιοτού («φαγοπιοτούρας», όπως λένε). Το  γλέντι, η χαρά, ο χορός, το κέφι, η γλωσσική απελεύθερωση, οι εκφράσεις και οι μεταμφιέσεις στις «Μεγάλες Αποκρές» κατατείνουν στη διασκέδαση.  Όλοι, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο, παραμερίζουν  κάθε  άλλη σκέψη,  κάθε  πρόβλημα (οικονομικό ή άλλο)  που  τους  απασχολεί,   μασκαρεύονται  ή  «μασκαρώνονται»,  αλληλοπειράζοvται ασύστολα,  χωρίς να δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Το καρναβάλι απαιτεί ξέφρενους ρυθμούς, είτε στη Σούδα είναι είτε στις Καλύβες, είτε στα Χανιά, είτε στην Παλαιοχώρα. Επειδή,  «Τσι Μεγάλες  Αποκρές (δηλαδή της Τυρινής)  κoυζουλαίνονται κι οι  γρες», που λένε οι Κρητικοί.

 

 

Η  Καθαρή  Δευτέρα  θεωρείται η πρώτη (και είναι)  νηστίσιμη μέρα της Σαρακοστής. Παλιά, θυμάμαι, εκτός από την παραδοσιακή λαγάνα, τις λίγες ελιές, το χαλβά, το κρεμύδι, τη χορτόσουπα κ.λπ., οι άνθρωποι δεν έτρωγαν τίποτε άλλο. Σήμερα τα  νηστίσιμα  εδέσματα κυριαρχούν και είναι πλουσιότατα σε γεύσεις. Καθαρά Δευτέρα με γαστριμαργία  θαλασσινών:  χταπόδι,  γαρίδες,  σουπιές,  καλαμάρια, αλλά και  ταραμοσαλάτα, λουμπίνια,   ελιές, χοχλιοί,  τουρσιά, αγκινάρες κ.λπ. Αν δε, έχει και κάποια σχετική καλοκαιρία, να κι ο χαρταετός (φωτό) στους Αγίους Αποστόλους ή σε κανένα εξοχικό, μακριά από την πόλη. Βέβαια οι σημερινοί εμπορικοί προκατασκευασμένοι χαρταετοί δεν έχουν καμιά σχέση με εκείνους που φτιάχναμε παιδιά με πολύ κόπο και μεράκι…

 

 

Εντάξει, μπορεί τα μνημόνια να μας έχουν γονατίσει οικονομικά, αλλά τα έθιμα και οι παραδόσεις παραμένουν «σταθερές αξίες» που κρατάμε με ευλάβεια, ό,τι και να γίνει. Κι αυτό είναι ένα από τα αξιοθαύμαστα του λαού μας. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε