"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Φανταστικός χορός (Χ.ν., 15-2-18)

 

 

 

 

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ!

  • «Πόσα προσωπεία φοράμε, κι άλλα πόσα κάτω απ΄ αυτά

στην όψη πάνω της ψυχής μας; (…) (Φερνάντο Πεσσόα, 1888-1935)

 

ΒΡΕΘΗΚΑ, λέει, σ΄ένα ημι-μνημονιακό bal masqué. Οι Απόκριες στο φόρτε τους. Κάπου εκεί στο μεγάλο Νεώριο που πιο παλιά ο Δήμος Χανίων γιόρταζε, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου κι ατέλειωτο γλέντι και τραγούδι, το αποκορύφωμα των Απόκρεω.

 

ΤΟΤΕ, ο κόσμος φορούσε ένα σωρό μάσκες, για να σατιρίσει τους πολιτικούς: Ανδρέας, Πάγκαλος, Σαμαράς, Λιάνη, Μέρκελ, Σαρκοζύ, Σόϊμπλε, Ερντογάν κ.ά. Μια μικρή ετήσια «εκδίκηση», με σάτιρα και  βωμολοχίες. Πλαστικά ρόπαλα, σερπαντίνες, σπρέι και πειράγματα συμπλήρωναν το κέφι.

 

ΣΗΜΕΡΑ, όλοι τους πάλι είναι εκεί. Μασκαρεμένοι ή αμασκάρευτοι, κυβερνώντες κι αντιπολιτευόμενοι, αριστεροί και δεξιοί, πατριώτες και φασίστες, «μενουμε-ευρωπαίοι» και διεθνιστές, κουκουλοφόροι κι αστυνόμοι. Μόνο που οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων, αυτή τη φορά αποφάσισαν να φορέσουν το ίδιο προσωπείο-μασκα: ένα παιδικό, χαμογελαστό, με μια μεγάλη μύτη-καρότο και ένα κίτρινο καπέλο με κόκκινο φτερό στον άνεμο! Ο Πινόκιο, είπαμε!

 

… ΑΛΛΑ, ποιος στ΄αλήθεια θα μπορούσε να διακρίνει τον πραγματικό Πινόκιο; Αυτόν, δηλαδή, που γεννήθηκε να λέει ψέματα στο λαό; Και μάλιστα, όσο πιο μεγάλα τα ψέματά του, άλλο τόσο να μεγαλώνει κι η μύτη του;

 

ΔΕΝ υπήρχε κανείς Τζεπέτο εκεί για να μας το πεί, γιατί ο Τζεπέτο (ο σωστός δηλαδή πολίτης που εκλέγει και σωστά) έχει αποδημήσει προ πολλού από τη χώρα των ψεμάτων και των ψευτών.

 

ΘΑ τελειώσουν οι Απόκριες σε λίγο. Αλλά, το «Κάτω οι Μάσκες» δεν θα ειπωθεί. Κι αν ειπωθεί, πάλι τα δεύτερα και τα τρίτα και τα άλλα προσωπεία που φορούν οι πολιτικοί μας, θα είναι τα ίδια! Γιατί, εδώ στην Ελλάδα, μάθαμε να ζούμε την πολιτική μόνο μέσα από το ψέμα και την κολακεία (τον λαϊκισμό). Έτσι, δεν χρειάζεται να έρχονται οι Απόκριες για να ακούμε καμιά… αλήθεια!

 

ΜΕ όσα μνημόνια και να έλθουν, εμείς θα ζούμε σε φανταστικούς κόσμους, με φανταστικούς χορούς και φανταστικούς πολιτικούς που θα ζουν σε άλλες σφαίρες, ιδεοληπτικές, και θα μας λένε μόνο την «αλήθεια» που αυτή ξέρουν! Σωστά! Αλλά, πολιτική δεν ήταν πάντα η διαχείρηση των συμβόλων; Πολιτική δεν είναι και η διαχείρηση της μάσκας που φορεί κάθε μέρα ένας πολιτικός, είτε κυβερνάει, είτε αντιπολιτεύεται; (Στ.Γ.Κ.)

 

Η ΛΕΞΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

 

ΔΕΝ υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία προηγούμενο που κάποιος λαός με άλλη γλώσσα, άλλη ιστορία και παράδοση και άλλη καταγωγή (σλαβική), να «αυτοπροσδιορίζεται» (ως Έλλην Μακεδών) κλέβοντας όνομα, σύμβολα και ιστορία από γειτονικό του λαό! Και αργά ή γρήγορα να… απαιτήσει (μέσω ψευδοσυντάγματος και ψευδοϊστορίας) να αναγνωριστεί με το καινούργιο του όνομα προβάλλοντας έτσι αλυτρωτικές εδαφικές απαιτήσεις από τον γείτονά του (την Ελλάδα)!

 

ΤΟ ΘΕΜΑ του ψευδοαυτοπροσδιορισμού ξεκαθαρίζει ο Μανώλης Γλέζος, αδιαμφισβήτητος πατριώτης και ήρωας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» (11/2/18): «Ενας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε λοιπόν από το νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας και όχι μέρος αυτού».

 


 

 

ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι φιλοπόλεμος στη χώρα μας. Επειδή, ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει πόλεμος και μάλιστα εμφύλιος. Θα προσθέταμε στα του Μανώλη Γλέζου αυτά που κι ο Μίκης είχε επισημάνει πριν πολλά χρόνια στον Γκλιγκόροφ-τον πρώτο πρόεδρο της πΓΔΜ: «Η αντίθεσή μας στη χρησιμοποίηση του ονόματος “Μακεδονία” και των ιστορικών ελληνικών συμβόλων, αποτελεί μια στοιχειώδη αμυντική στάση απέναντι σε έναν κίνδυνο, που δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Το πρόβλημα θα υπάρξει, αν τα Σκόπια επιδιώξουν αποκλειστικότητα του ονόματος Μακεδονία, και οι νέες γενιές στα Σκόπια θεωρήσουν καθήκον τους την “απελευθέρωση” των σκλαβωμένων Μακεδόνων».

Μα, με «ιδανικά αλυτρωτισμού» δεν διαπαιδαγωγούνται όλες οι μεταπολεμικές γενιές των Σκοπίων; Γιατί εμείς να φανούμε τόσο αφελείς; Επειδή ΝΑΤΟ και Ε.Ε., για τους δικούς τους σκοπούς ο καθένας, επείγονται να συμπεριλάβουν την πΓΔΜ στις ενώσεις τους; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Στην απομάκρυνση των “Εικόνων” από τη Δημοτική Αγορά προχώρησαν συνεργεία του Δήμου Χανίων, προχθές το πρωί, καθώς -μετά από διαμαρτυρίες πολιτών- αυτές έπαψαν ουσιαστικά να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο είχαν τοποθετηθεί. Δηλαδή, την κάποια «πολιτιστική» ενημέρωσή μας.

Ελπίζουμε πως ο Δήμος Χανίων θα έχει ήδη εκπονήσει κάποια άλλη εναλλακτική λύση (παγκάκια, μικρά δημοτικά περίπτερα με κρητικά προϊόντα ή κάτι άλλο). Κι αυτό, πριν αρχίσει να «καταλαμβάνεται» ο χώρος από διάφορους επίδοξους φορείς…

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε