"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Βανδαλισμοί και μητρική γλώσσα

 

 

 

 

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

ΣΥΝΤΟΜΗ, λιτή και περιεκτική η είδηση, από το δημοσιογράφο των «Χ.ν.» Γ. Κώνστα: «Σε βανδαλισμούς στους χώρους του 1ου Γυμνασίου Χρυσοπηγής προχώρησαν άγνωστοι ρίχνοντας λάδια και προκαλώντας υλικές ζημιές στο κτήριο. Στο σχολείο επρόκειτο να ξεκινήσουν και πάλι σήμερα (11/2/18) μαθήματα Αλβανικών. Πάντως τα μαθήματα Αλβανικών θα πραγματοποιηθούν κανονικά παρά την προσπάθεια ορισμένων ακόμη και σήμερα να τα σταματήσουν».

 

ΟΣΟ διαρκεί η κρίση, όσο η-κάθε-κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρους στόχους για το θέμα με τους πρόσφυγες, όσο η κοινωνία θα υποβαθμίζεται οικονομικά, όσο η ανεργία, η ανασφάλεια κι ο φόβος θα κυριαρχούν παντού, τόσο και τα κρούσματα ξενοφοβίας θα πολλαπλασιάζονται.

 

ΚΑΙ πιο παλιά θυμάμαι –εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990- που άρχισαν να μας έρχονται οικονομικοί μετανάστες, αλλά και πρόσφυγες, από τις χώρες της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης, είχαμε το πρόβλημα της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας στα σχολεία. Τότε (στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων) θεωρούσαμε φυσιολογικό τα παιδιά να έχουν επαφή με τη μητρική τους γλώσσα και προσπαθούσαμε να καλύψουμε αυτό το κενό «εκτός ωρών διδασκαλίας». Δεν είχε ακόμη διογκωθεί ο ρατσισμός σε εκπ/κούς, γονείς, συμμαθητές, κοινωνία. Οι τοίχοι των Χανίων «φιλοξενούσαν» αντιρατσιστικά συνθήματα, όπως το πολυδιαβασμένο «οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;». Όχι βέβαια!

 

ΣΕ άλλες χώρες στις οποίες, λόγω πληθώρας ξένων (Γαλλία-Γερμανία) είναι πιο έντονη η ανάγκη διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας τους, αυτή έχει ενταχθεί στα εκπ/κά τους συστήματα εδώ και δεκαετίες. Χωρίς προβλήματα.

 

ΣΤΗΝ πραγματικότητα η ένταξη της μητρικής γλώσσας (άρα και της κουλτούρας των παιδιών που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες ή είναι οικονομικοί μετανάστες) δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για κανένα εκπαιδευτικό σύστημα. Κι αυτό, επειδή πρώτ΄απ΄όλα οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί (ή και το υπουργείο) δεν αποδέχονται εύκολα κάτι τέτοιο. Έπειτα οι μαθητές και  οι γονείς τους πρέπει να ξεπεράσουν παλιές προκαταλήψεις, φοβίες και στερεότυπα. Επιπλέον, αν και έχουν περάσει σχεδόν 25 χρόνια από το πρόβλημα, η ίδια η χώρα μας ποτέ  δεν είναι έτοιμη για μια τέτοια ένταξη.

 

ΚΙ όμως, ο μεγάλος αριθμός παιδιών με σχολική αποτυχία που καταγράφεται είναι αποτέλεσμα της βίαιης διακοπής της φοίτησής τους. Κι αυτό οφείλει να μας προβληματίσει ως κοινωνία. Η κρίση κάποτε θα ξεπεραστει, όμως οι «πληγές» που αφήνουμε στους μικρούς αλλοδαπούς μαθητές, δεν ξεπερνιούνται εύκολα.  Και όχι μόνον αυτό: δεν μας συμφέρει μέσα στην ίδια τη χώρα μας να δημιουργούμε «γκέτο» και περιθώρια αλλοδαπών. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε τους αλλοδαπούς, με ένα καταλληλότερο εκπ/κό σύστημα, και να τους καταστήσουμε υπεύθυνους μελλοντικούς πολίτες. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ;

Επενδύοντας στην ανάδειξη του χαμένου ηθικού πλεονεκτήματός της, αλλά και σε αλλαγή ατζέντας από το ονοματολογικό, η «αριστερά» κυβέρνηση άρχισε ήδη με ζωηρούς ρυθμούς την επιχείρηση αξιοποίησης των ευρημάτων της Δικαιοσύνης στο θέμα «Novartis». Καμιά αντίρρηση για την βαθιά κάθαρση στον τομέα Υγείας με τα «πιράνχας» που έλεγε παλαιότερα ο άλλοτε (επί ΠΑΣΟΚ) υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος.

 

Η κυβέρνηση σήμερα έχει εναγώνια προσδοκία να παρουσιάσει κάπου μια επιτυχία που να καλύψει την κακή διαχείρηση, πρώτα της δήθεν «καθαρής εξόδου» στις αγορές και του «τέλους» των μνημονίων (!) έπειτα του Σκοπιανού που μάλλον θα παραπεμφθεί για το εγγύς μέλλον.

 

Ολοι μιλούν τώρα για τη «Novartis». Διαπιστώνουν τεράστιο σκάνδαλο, μάλιστα «μεγαλύτερο» από την υπόθεση της Siemens. Θεωρείται ως το πιο συνταρακτικό από «συστάσεως του ελληνικού κράτους» (!), όπως είπε με έμφαση ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος. Λόγια που συνήθως διαψεύδονται από την πραγματικότητα, διότι όλοι θέλουμε να επικρατήσει η δικαιοσύνη, η ισονομία, η διαφάνεια, η πάταξη της διαπλοκής, το κράτος δικαίου στη χώρα. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι το πολιτικό σύστημα που έχουμε είναι ηθελημένα (;) αδύναμο για αυτοκάθαρση, αφού όλες οι κυβερνήσεις το πρώτο που προσπαθούν να κάνουν είναι να ποδηγετήσουν την δικαστική εξουσία. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Ρώσοι επιστήμονες, εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι σε θέση να παρασκευάσουν ένα φάρμακο το οποίο χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση θα σταματάει την γήρανση!

 

… Αλίμονο και τρισαλίμονό μας, με τους ανώριμους πολιτικούς που έχουμε!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε