"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επι-λογικά του συλλαλητηρίου (Χ.ν., 6-2-18)

 

 

 

 

 

ΕΠΙ-ΛΟΓΙΚΑ TOY ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ότι, και η δεύτερη μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση/συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το «Μακεδονικό» στην Αθήνα, θα έχει τις ανάλογες εκτιμήσεις και αποτιμήσεις από την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους ξένους.

 

ΠΑΝΤΑ ένα είναι το ζητούμενο: η εθνική ενότητα. Την εξέφρασε ξεκάθαρα ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντωσης στο Σύνταγμα (3-2-18), ο Μίκης θεοδωράκης. Είπε: «Πιστεύω απόλυτα αυτό το μεγάλο πρόβλημα (το Σκοπιανό) θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Και πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι, γιατί ανεξάρτητα απ΄τις διαφωνίες μας, είμαστε πατριώτες»

 

ΠΟΙΟΣ να διαφωνήσει με τις παραινέσεις ενός αγωνιστή και παγκόσμια γνωστού καλλιτέχνη; Η αλήθεια είναι ότι οι Σκοπιανοί μπορεί να επιθυμούν διακαώς να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όμως αυτή τους η επιθμία «περνάει» από την Αθήνα. Οι δε ιθύνοντες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν μια τέτοια ένταξη να γίνει σε βάρος της σταθερότητας της περιοχής. Σταθερότητα που την  εξασφαλίζει μόνο η χώρα μας, τόσο με την γεωπολιτική θέση που κατέχει, όσο και με την ομοιογένεια των κατοίκων της. Αυτά τα στοιχεία οφείλει να προτάξει η κυβέρνηση, ώστε να πιέσει για μια «λογικά αποδεκτή» λύση του Σκοπιανού προβλήματος.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, μια κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα θα δυναμίτιζε την περιοχή,  κάτι που φυσικά δεν είναι στις επιδιώξεις ούτε της ΕΕ και των ΗΠΑ, ούτε καν της Ρωσίας.

 

ΜΕΤΑ, λοιπόν, και το δεύτερο ογκώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα, το πιθανότερο είναι πως θα δούμε το Σκοπιανό ζήτημα, αν δεν κάνουν οι γείτονές μας διορθωτικές κινήσεις στο αλυτρωτισμό που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους, να παραπέμπεται στο μέλλον. Με τις δύο πλευρές να καλούνται να διαχειριστούν πολιτικά το όποιο κόστος προκύψει έτσι, καθώς σήμερα ούτε η κοινή γνώμη των δυο χωρών έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ούτε και τα Κοινοβούλιά τους.

 

ΔΕΝ αρκούν δυστυχώς οι καλές προθέσεις, πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ

 

O ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ έκδοσης του πολύ σημαντικού -για το βιβλίο- Σαββατιάτικου ένθετου «Βιβλιοδρόμιο» («Τα Νέα», 3-4/2/18) κ. Μανώλης Πιμπλής, δεν φείδεται επαινετικών σχολίων και εκφράσεων για τον ημέτερο κ. Ν. Παπαδάκη και το μοναδικό πόνημά του, τη βιογραφία του Ελ. Βενιζέλου («Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης», Εστία, 2016).

 

 

ΓΡΑΦΕΙ ειδικότερα για τον Νίκο Παπαδάκη, συγγραφέα, γενικό δ/ντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»: είναι «ο άνθρωπος που έχει αφιερώσει τη ζωή του και τα γραπτά του στον μεγάλο κρητικό πολιτικό, ο άνθρωπος που ζει και αναπνέει μέσα σε αρχεία και βιβλία που αφορούν τον Βενιζέλο, ο άνθρωπος επίσης που κινητοποιεί ιστορικούς να κάνουν ειδικές έρευνες και συνέδρια για τη βενιζελική εποχή, ζυμώμοντας τη δική του γνώση, σκέψη και εμπειρία με τη δική τους»

… ΜΙΑ ειλικρινής, καίρια και επιτυχημένη περιγραφή ενός σημαίνοντος προσώπου της κοινωνίας των Χανίων, από ένα λόγιο Αθηναίο. Ο κ. Ν. Παπαδάκης έχει προσφέρει πολλά κι από άλλες διευθυντικές θέσεις. Έχει δημιουργήσει και εμπνεύσει περισσότερα και γενικά ομορφαίνει και «εκπαιδεύει» με τις ποικίλες εκδηλώσεις (και εκδόσεις) του Ιδρύματος  τη χανιώτικη -και όχι μόνο- κοινωνία. Νομίζουμε πως κάθε έπαινος για το έργο που επιτελεί αποτελεί ελάχιστη αναγνώριση της παρουσίας του. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Αποτιμώντας (ή μάλλον, υποτιμώντας!) το συλλαλητήριο των Αθηνών, ο κ. Κοτζιάς έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter:

 

«Σήμερα διαψεύστηκαν (!) οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους. Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας».

 

Κι όποιος κατάλαβε το χρησμό, τον κατάλαβε! Λόγια συγκεχυμένα ενός διπλωμάτη μπροστά σε μια πραγματικότητα: το ογκώδες συλλαλητήριο, που θέλουν δεν θέλουν, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Μα, είναι δυνατόν με τις λέξεις να παίζει κανείς;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε