"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μεγαλοβδομαδιάτικα (σχόλια, Χ.Ν., 11-4-17)

 

 

 

 

ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΙΑΤΙΚΑ

  • ΑΠΟ χθες μπήκαμε στη Μ. Εβδομάδα. Χωρίς καμιά… εκεχειρία πουθενά. Ούτε στο εσωτερικό μέτωπο με τα κόμματα, ούτε με τους δανειστές, ούτε στο εγγύς περιβάλλον μας (Μέση Ανατολή-Τουρκία). Και πάλι, δυστυχώς, έχουμε (Αίγυπτος) τρομοκρατικά χτυπήματα με πολλούς νεκρούς (45) και πάμπολλους (180) τραυματίες. Η Κυριακή των Βαΐων αποδείχθηκε «Κυριακή των Δακρύων», για την Κοπτική Ορθοδοξία.

 

  • ΕΝ πάση περιπτώσει. Η Ελληνική Σαρακοστή έκλεισε με εκείνους τους υπέροχους ύμνους που με τον πένθιμο χαρακτήρα τους μας προετοίμασαν σιγά σιγά για τη Μ. Εβδομάδα. Θα βιώσουμε μέρα τη μέρα την κορύφωση των Παθών του Κυρίου, ένα «δράμα» που παίζεται αιώνες τώρα κάθε χρόνο. Ενώ, σαν επιστέγασμα, σαν προσδοκία, παραμένει η Μεγάλη Γιορτή της Ανάστασης, η λύση του Θείου Δράματος- και της ανθρώπινης Μοίρας. Η προσδοκία για μια νέα εκκίνηση, μια «νέα ζωή», πάντα υπάρχει μέσα σε έναν κόσμο, έστω γεμάτο αντιφάσεις, εγκλήματα και αιώνιες κοινωνικοπολιτικές αντιθέσεις.

 

  • ΑΛΛΑ πιο όμορφα την προσδοκία αυτή με την Ανάσταση του Κυρίου μάς τη δίνει ο ποιητής: Λέει ο Ελύτης («Ανοιχτά Χαρτιά»): «Η έννοια της Ανάστασης, αναπόσπαστα είναι δεμένη μέσα μου με την έννοια του Θανάτου, αλλά πολύ πίσω, εκεί στην περιοχή τη μυστική που είναι και ο προθάλαμος της Γέννησης»… Έστω κι αν ο Χριστός (ξανα)σταυρώνεται κάθε χρόνο, πάντα στα σώψυχα του ανθρώπου θα υπάρχει η ελπίδα/λαχτάρα για μια καινούργια «Γέννηση», μια καινούργια ζωή, μια νέα Άνοιξη.

 

  • ΚΑΛΕΣ και άγιες αυτές οι μέρες. Κυρίαρχο στοιχείο τους είναι η κατάνυξη, χωρίς την οποία δεν έχει ουσιαστικό νόημα η πίστη. Καλές φυσικά και οι αφίξεις φίλων και επισκεπτών που έρχονται να περάσουν μαζί μας το «κρητικό Πάσχα»… Όμως γύρω  υπάρχεις και πλήθος κόσμου που ζει μια συνεχή κόλαση: οι άνεργοι, τα  μαγαζιά που κλείνουν, οι άστεγοι, στα νοσοκομεία –και όχι μόνο- πληθαίνουν οι βαριά ασθενείς, οι συνταξιούχοι που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακά τους, οι άλλοι που πεινούν και εξαρτώνται από τα συσσίτια αλληλεγγύης. Κοντά σ΄αυτούς είναι και πάρα πολλοί (ένας στους δυο πολίτες της χώρας) που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους… Μέλημά μας όλοι αυτοί, και το τί θα μπορούσαμε εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις να κάνουμε γι αυτούς! (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-(ο μαραθώνιος) Με μεγαλύτερη συμμετοχή από πέρσι σε όλα τα αγωνίσματα δρόμου, πραγματοποίθηκε (φωτό, 1), με εξαιρετική  επιτυχία, ο 2ος Μαραθώνιος Κρήτης (στη μνήμη του Μακαριστού  Ειρηναίου Γαλανάκη). Ο Ηρακλειώτης Μιχάλης Σηφάκης (Afordakos Team) και πάλι πρώτος στον αγώνα των 42.195μ (στον οποίοι οι συμμετοχές ήταν λίγο περισσότερες από πέρυσι). Τερμάτισε με χρόνο 2 ώρες 45′ και 39”. Για μας αξίζουν συγχαρητήρια όλοι όσοι συμμετείχαν στους αγώνες: είτε πρώτοι είτε τελευταίοι, μικροί ή μεγάλοι, άνδρες ή γυναίκες κ.ά. Κυρίως όμως τα νεαρά άτομα που συμμετείχαν, αλλά και η απίθανη συλλογικότητα που απέδειξαν οι πολλές εθελοντικές ομάδες. Όλοι τους απέδειξαν πως οι «μνημονιακές» Κυριακές στα Χανιά είναι μέρες δράσης, επικοινωνίας, χαράς, χαμόγελου και νίκης. Όχι εσωστρέφειας, μεμψιμοιρίας και ηττοπάθειας…

 

 

-(η επισκευή) Το κεντρικό κτήριο της Εφορίας Χανίων (φωτό, 2), μήνες τώρα, έχει μια απαράδεκτη εμφάνιση «ερειπίου». Συν τοις άλλοις είναι και επικίνδυνο. Δυστυχώς η κατάσταση παραμένει παρατεταμένα αδρανής και καθώς φαίνεται βρίσκεται σε μια ακατανόητη αναμονή. Άσε που και οι σκαλωσιές -υποτίθεται ότι τοποθετήθηκαν για να προστατεύουν τους περαστικούς- έχουν κι αυτές τα χάλια τους. Είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς με την τόση αδράνειά μας μπροστά στη θλιβερή αυτή εικόνα. Υπάρχουν αρμόδιοι να  δώσουν μια εξήγηση ή μήπως κι εδώ υπάρχει το ανευθυνοϋπεύθυνο;

 

 

-(ευρηματικότητα) Θα μπορούσε να είχε κοπεί σύρριζα ο φοίνικας και να είχε πεταχτεί. Κι όμως… Όχι μόνο δεν έγινε έτσι, αλλά αξιοποιήθηκε ώστε, αν και νεκρός, να είναι πηγή ζωής και ομορφιάς (φωτό, 3). Θα πρόκειται μάλλον περί ενός από εκείνους τους φοίνικες που δεν… ευδοκίμησαν στα Χανιά, ή έτυχαν σε περίοδο μόλυνσης από θανατηφόρο έντομο.

 

Οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας αποφάσισαν να του δώσουν μια δεύτερη ζωή: άφησαν τον εξωτερικό κορμό και άδειασαν το «κουφάρι» του: έβαλαν μέσα χώμα, πρόσθεσαν μερικά λουλούδια και να η «μοντέρνα» οικολογική γλάστρα που ομορφαίνει το χώρο, αντί να τον καταθλίβει. Τέτοιες πρωτοβουλίες νομίζω πως θα έπρεπε να επιβραβεύονται για τη φαντασία τους. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Είπε ο κ. Τσίπρας στην Κ.Ε. (9/4)  του ΣΥΡΙΖΑ και τα εξής:

 

«Τα -μνημονιακά- μέτρα δεν είναι αναγκαία!… Ούτε θα τα επιλέγαμε ποτέ!»

Ωστόσο τα… δεχθήκαμε, και άρα (εσείς βουλευτές) ψηφίστε–τα!

Μια πολιτική «λογική» που υπερβαίνει την κοινή λογική και δεν αντέχει σε καμιά πια κριτική.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε