"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

«Νεα Αλήθεια»! Τί είναι αυτό; (Χ.Ν., 24-11-16)

 

 

 

 

ΝΕΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ., ΝΕΑ «ΑΛΗΘΕΙΑ»;

ΑΣ μην επαναλάβουμε την περίφημη ρήση περί κυβερνητικού εκπροσώπου του ευφυέστατου, χιουμορίστα και ετοιμολόγου Αθ. Κανελλόπουλου (1923-1994), παλιού κυβερνητικού στελέχους και πολλές φορές εκπροσώπου της Ν.Δ.

ΕΝΑ είναι το γεγονός: ο εκάστοτε εκπρόσωπος (κυβερνητικός ή αντιπολιτευόμενος) προσπαθεί να ωραιοποιεί ή να στρογγυλοποιεί τα στραβά (συνήθως άστοχες δηλώσεις ή έργα στελεχών) της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να «διασκεδασθούν» οι αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούνται εξ αιτίας αυτών στο κόμμα.

ΤΑ περί «επικοινωνίας με την κοινωνία» και «αλήθειας» στο λαό είναι το κερασάκι στην «τούρτα» της ενημέρωσής τους.

ΔΕΝ μας εκπλήσσουν λοιπόν αυτά που είπε ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο κ. Κακίλιας: «Στόχος μας –τόνισε- δεν είναι μόνο η απάντηση στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αλλά η επικοινωνία μέσω των δημοσιογράφων και των Μέσων Ενημέρωσης, με την κοινωνία». Για να προσθέσει πως σκοπός του είναι «να περάσουμε το μήνυμά μας στις κοινωνικές μάζες που διψούν για ελπίδα. Η νέα ελπίδα είναι η αλήθεια και αυτό θα υπηρετήσουμε»! Λόγια, λόγια…

ΛΗΣΜΟΝΕΙ κι αυτός πως η αλήθεια -η όποια «αλήθεια»- είναι πάντα γυμνή για να τη ντύνει ο κάθε εκπρόσωπος -και όχι μόνο- όπως αυτός (και το κόμμα του) θέλει! Έχει αντιληφθεί άραγε η Ν.Δ. πως ο κόσμος, με την εκλογή Τραμπ στην Αμερική, έχει μπει δυστυχώς σε μια Post-truth (μετά-αλήθεια) εποχή και πως αυτή -η πραγματική αλήθεια- από δω και πέρα θα είναι δυσεύρετη;

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μάλιστα, μετά από μια μακρόχρονη περίοδο παντός είδους πολιτικού ψεύδους- δεξιού, σοσιαλιστικού ή αριστερού- που συνέπειά του είναι να υπάρχει μια βαριά καχυποψία προς και από όλους μας, ποιος πολιτικός θα έχει το θάρρος (ή μήπως το θράσος;) να ισχυρίζεται πως θα μας λέει την αλήθεια; (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-Μεγάλη η συρροή του κόσμου, κατά το διήμερο 20 και 21 Νοεμβρίου, στη Μητρόπολη Χανίων-στον εορτάζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό των Εισοδίων. Άνθρωποι κάθε ηλικίας (φωτό, 1), ακόμη και ξένοι στο δόγμα ή αλλοδαποί, ήλθαν να ανάψουν ένα κερί στη Μεγαλόχαρη και να προσευχηθούν. Η Παναγία είναι η Πλατυτέρα των Ουρανών και αγκαλιάζει όλους, ως η Μητέρα και η καταφυγή των πάντων, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του σύμπαντος κόσμου.

 

-Η κίνηση του Δήμου με τις ανταλλακτικές βιβλιοθήκες (φωτό, 2) ήταν μια ωραία προσπάθεια ανόδου του πνευματικού επιπέδου των συμπολιτών μας. Όμως, φαίνεται πως πολλοί «διαφωνούν» με αυτή την πρόθεση, αφού σε ελάχιστο χρόνο η τύχη αυτών των βιβλιοθηκών δεν είναι και η καλύτερη. Κρίμα!

 

 

-Μοιάζει με … εικαστική παρέμβαση του Δήμου: κομμένοι οι κορμοί, εδώ και πολύ καιρό, κείτονται σαν αρχαίες κολόνες (φωτό, 3), κάτω από τον «καφέ» του Δημοτικού Κήπου. Σκέφτεται ο Δήμος να «αξιοποιήσει» αυτούς τους κορμούς, ή τους έχει ξεχάσει εκεί;

 

 

(Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΑ

ΤΟ ΟΤΙ η δημοκρατία, με ό,τι σήμαινε αυτή η λέξη πριν μερικές δεκαετίες, βρίσκεται σε κίνδυνο παντού, δεν είναι πρωτοτυπία να λεχθεί. Οι σύγχρονες «δημοκρατίες» είναι μόνο κατ’ ευφημισμόν δημοκρατίες. Ας αναλογιστούμε τι είδους δημοκρατία γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2016 στις ΗΠΑ (φωτό, 4), τι είδους δημοκρατία υπάρχει στη Ρωσία ή στην Κίνα, στην Τουρκία ή σε χώρες της λατινικής Αμερικής, ή και σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., και θα αντιληφθούμε πόσο τα σημερινά καθεστώτα απέχουν από μια πραγματική δημοκρατία.

 

ΔΕΝ είναι καθόλου υπερβολή να παραλληλίσουμε τις τωρινές δημοκρατίες με εκείνες των ρωμαϊκών χρόνων. Τότε, λέμε, που υπήρχε σαφέστατος διαχωρισμός της Εξουσίας από τη Μάζα η οποία ετρέφετο με «άρτον και θεάματα» στο Κολοσαίο (ενώ σήμερα «τρέφεται» από τα ΜΜΕ). Και όλα αυτά σε αντίθεση με την περίφημη αθηναϊκή δημοκρατία που ήταν καθαρά ιδεολογική και διέκρινε τον συνειδητό ψηφοφόρο «πολίτη» από τους αχρείους (τους μη συμμετέχοντες στα κοινά) πολίτες. Σήμερα ο κυνισμός (δια του Τραμπ και του άκρατου λαϊκισμού που τείνει να επικρατήσει ως μόδα!) αναμένεται να αναχθεί σε ύψιστη αρετή του κυβερνάν, όπως ακριβώς στη ρωμαϊκή εποχή. Μακάρι να διαψευσθούμε…(Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Η τρόικα έφυγε, τα μέτρα έρχονται!

Παλιό τροπάριο, ίδιο ρεφρέν!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε