"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Δεύτερες σκέψεις (Σχόλια, Χ.Ν., 16-2-16)

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

  • «Εκείνον που δεν κοιτάζει μακριά στο μέλλον, περιμένουν κοντινές συμφορές». (Κομφούκιος)

ΓΙΑ πρώτη φορά μεταπολιτευτική κυβέρνηση, η και «πρωτο-δεύτερη φορά αριστερή» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λεγόμενη, «χαιρετίζει τους λαϊκούς αγώνες» των εργαζομένων την ώρα που αυτοί κατεβαίνουν στους δρόμους –με ή χωρίς γραβάτες ή τρακτέρ, αδιάφορο- διαμαρτυρόμενοι εναντίον της πολιτικής της!

 

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ και περίεργη ταύτιση με το λαό ενός κόμματος εξουσίας που, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, έτρεφε φρούδες σωτηριολογικές απόψεις που γνώριζε πολύ καλά ότι θα ήταν αδύνατο να εφαρμόσει με μνημονιακές πολιτικές. Επειδή, άλλο η ψηφοθηρική αντιπολιτευτική θεώρηση των πραγμάτων και άλλο η κυβερνητική εφαρμογή υπογραμμένων πια συμφωνιών με τους εταίρους σου.

 

ΛΙΓΟΥΣ μήνες μετά τη δεύτερη ανάληψη της πρωθυπουργίας  από τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνησή του βρίσκεται αντιμέτωπη με τον δικό της «χειμώνα δυσαρέσκειας»: από τη μια έχει τον ωμό εκβιασμό των θεσμών και την πιεστική στάση του ΔΝΤ για εφαρμογή και τέταρτου, λέει, μνημονίου, από την άλλη έχει μια γενικευμένη κατακραυγή όλων των κοινωνικών ομάδων για το ασφαλιστικό-φορολογικό.

 

ΕΙΝΑΙ κι αυτές οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις κυβερνητικών στελεχών απέναντι στην επίσημη γραμμή της κυβέρνησης που εντείνονται: υπουργοί που πέρσι τον Αύγουστο υπέγραψαν το 3ο μνημόνιο, τώρα κάνουν τάχα μου πως, «ναι μεν συμφωνούν με όσα υπέγραψαν», αλλά θα τα εφαρμόσουν κατά το δοκούν, με τους δικούς του όρους ο καθένας!

 

ΠΕΡΙΕΡΓΗ άσκηση πολιτικής σε μια χώρα που ήδη είναι βαθιά χρεοκοπημένη  και βουλιαγμένη στην παρακμή περιμένοντας μάταια μια κάποια κίνηση σωτηρίας.

 

ΕΤΣΙ βιώνουμε έναν κόσμο ακραίου παραλογισμού που θα ζήλευε και ο Ιονέσκο: σε αναβρασμό τα πάντα -το προσφυγικό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το αγροτικό, τα hot spots, το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, η συνθήκη Σένγκεν κ.ά.

 

ΚΑΝΕΙ μάταια κάποιο αντιπερισπασμό η κυβέρνηση με τις άδειες καναλιών για να αποπρασανατολίσει την κοινή γνώμη. Όμως, γνωρίζει πολύ καλά ότι η ελεύθερη ενημέρωση και η ελευθερία του λόγου είναι κατοχυρομένα από το Σύνταγμα.

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ακόμη φορά αποδεικνύεται πως, για όσους γαντζώνονται στην εξουσία, αυτό που μετράει εφεξής είναι η πάση θυσία διατήρησή της. Ακόμη και με απεμπόληση της ιδεολογίας με την οποία εξελέγησαν. Ακόμη και με θυσία του προγράμματός τους… Αλλά, όλα δυστυχώς στην πολιτική γυρίζουν ως μπούμεραγκ κάποια στιγμή. Ιδιαίτερα σε εκείνους που όντας στην αντιπολίτευση υπόσχονταν υπερβολικά πολλά –τα «μεγάλα λόγια»- ενώ ως κυβέρνηση αδυνατούν να «περάσουν» στο λαό και τα πλέον στοιχειώδη. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ

 

ΣΕ έναν από τους πρόσφατους λόγους του προς τον Αμερικανικό Λαό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, πιο άνετος από ποτέ λόγω τέλους θητείας του, επεσήμανε μεταξύ πολλών άλλων και τα ακόλουθα άκρως ενδιαφέροντα περί δημοκρατικού συστήματος.

 

ΠΕΡΙ Δημοκρατίας, λοιπόν, το παρακάτω μικρό απόσπασμα από το λόγο του Μπαράκ Ομπάμα (κατά μετάφραση Ανδρέα Δρυμιώτη, «Κ», 14/2/16): «… Η Δημοκρατία καταργείται σιγά-σιγά όταν δεν υπάρχει η διάθεση του συμβιβασμού ή όταν βασικά στοιχεία της αμφισβητούνται ή όταν ακούμε μόνον αυτούς που συμφωνούν μαζί μας. Η δημόσια ζωή μας εξασθενίζει όταν μόνον οι ακραίες θέσεις τραβούν την προσοχή μας. Και κυριότερα, η Δημοκρατία καταστρέφεται όταν ο μέσος πολίτης αισθάνεται ότι δεν ακούγεται η δική του φωνή. Ότι το σύστημα είναι «στημένο» υπέρ των πλουσίων ή των ισχυρών ή των κατεστημένων…»

 

ΚΙ ΑΝ αυτά λέγονται για μια χώρα, τις ΗΠΑ, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί την έννοια της σύγχρονης δημοκρατίας στον κόσμο, τότε τί να πούμε για την ταλαίπωρη Ελληνική Δημοκρατία που εδώ και έξι χρόνια είναι διάτρητη από παραβιάσεις βασικών κανόνων της; Ας το σκεφτούμε και έτσι. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

«Μη συζητάμε συνέχεια για το παρελθόν, αυτά έχουν κριθεί», είπε    στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ (15/2) ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μπαλάφας, όταν ρωτήθηκε για τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ!

 

Τώρα, πώς και πότε «έχουν κριθεί» οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που όλη η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό για την αθέτησή τους, ε, αυτό μόνον πολιτικοί με παρωπίδες μπορούν να μας το βεβαιώνουν.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε