"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο διάττων υπουργός

 

 

Ο ΔΙΑΤΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • «οι φήμες περί επικείμενης παραίτησής μου (για πολλοστή φορά) είναι χονδροειδώς πρόωρες» (Γ. Βαρουφάκης, 31/5/2015)

 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ και ρηξικέλευθος στην αρχή ως εκπρόσωπος για λίγο της πληγωμένης υπερηφάνιας των Ελλήνων, λάτρης των ΜΜΕ, ευφραδέστατος και τέλειος γνώστης της Αγγλικής, αλλά και της θεωρίας περί «δημιουργικής ασάφειας», ναρκισσευόμενος σε κάθε εμφάνισή του με τον Τύπο και τους δημοσιογράφους…, ε, κάποτε θα κούραζε με το στιλ του. Μάλιστα, από τη στιγμή που δεν καρποφορεί η τακτική του στις διαπραγματεύσεις, αφού αυτή είναι μονότονα παρελκυστική, η περίπτωσή του μοιάζει να είναι παρόμοια εκείνης ενός διάττοντα αστέρα της πολιτικής.

 

ΣΕ μια περίοδο κρίσιμων διαπραγματεύσεων, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο ένας υπουργός της Οικονομίας (μιας χώρας που βρίσκεται στην «εντατική») να συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως καθηγητής Οικονομίας και μόνον. Τόσο οι εταίροι, όσο και οι λοιποί θεσμοί είναι εξίσου καλοί γνώστες των οικονομικών θεωριών και των διπλωματικών «παιγνίων»!

ΕΤΣΙ, μετά τη μερική υποκατάστασή του απο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οικονομολόγος φαινόμενο της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται να ακολουθεί μάλλον δικό του μοναχικό δρόμο. Δείχνει περισσότερο «σαν έτοιμος από καιρό», για μια έξοδο καθώς βλέπει να εγκαταλείπεται καθημερινά από φίλους και συμμάχους του. Αλλά και οι επιλογές του σε καίριες θέσεις (όπως αυτή της κας Παναρίτη στο ΔΝΤ) προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα, έστω κι αν «καλύπτονται» από το Μαξίμου.

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ότι στην πρόσφατη παρέμβαση/συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν κ. Ζ.Κ. Γιούνκερ φάνηκε ξεκάθαρα η μη φιλική στάση της Κομισιόν απέναντι στον κ. Βαρουφάκη, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρόεδρός της δήλωσε ότι ο ημέτερος ΥΠΟΙΚ «είναι εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις»! Μετά δε τα όσα συνέβησαν στη Ρίγα της Λετονίας στο Eurogroup, αλλά και την «αποκάλυψη» που έκανε (αφελώς;) ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, για κρυφή ηχογράφηση ή μαγνητοσκόπηση των Ευρωπαίων ομολόγων του κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, η αντίστροφη μέτρηση των ημερών του μάλλον άρχισε!

ΤΕΤΟΙΕΣ πρωτοφανείς «διπλωματικές» συμπεριφορές κατά την άποψή μας δηλώνουν ότι ή ο κ. Βαρουφάκης αγνοεί τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα εδώ και 4 μήνες με κίνδυνο την άμεση χρεοκοπία, ή ότι υπάρχει κάτι άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού των ιθυνόντων που δεν το ομολογούν. Και μακάρι όλα τα παραπάνω να είναι εικασίες και κακόβουλα σχόλια των ξένων. Αλλά, αν παρ’ ελπίδα συμβεί το ατύχημα –το Grexit- σίγουρα δεν θα φταίνει μόνο οι άλλοι. ((Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 


Σχολιάστε